Tomtens renar

tomtens renar

Det är ett ganska slitigt jobb, att ta sig runt till alla barn i hela världen under 24 timmar, men det är vad Tomten måste göra varje år. Då är det bra att ha hjälp. För låt oss vara ärliga; hur bra Tomten än är, så kan han inte hinna själv, framför allt inte med den fysiken han faktiskt besitter. Till sitt förfogande har han följaktligen en släde, som några renar drar över himlen och ser till att han får jobbet gjort. Dessa osjungna hjältar, renarna, de vi egentligen har att tacka för våra julklappar, har vi lite mer information om här.

Renarna nämns för första gången i en dikt från 1832, som heter A Visit from St. Nicholas. I brist på bra svenska namn på dem, kommer vi att referera till dem, med sina amerikanska namn: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder samt Blitzen. Det finns även en nionde ren, som egentligen inte tillhör det posse som Tomten vanligen omger sig med, men vars fysiska attribut tilltalade Tomten så till den milda grad, att han formligen sköt upp i toppen av hierarkin. Han heter Rudolf och har ofta fått epitetet med röda mulen, eftersom hans mule var röd. Då han en natt använde sin mule för att lysa upp vägen, blev han alltså den mest kända renen, trots att ingen hade hört talas om honom förrän 1939, då han nämndes i en julvers. Alla vet vem Rudolf är. Om Rudolf var impopulär innan, för sin röda mule, så kan man säga att han inte låg högst på de andra renarnas lista efter att ha snott hela rampljuset från dem.

Rudolf med röda mulen

Nog om Rudolf. De åtta originalrenarna ska också få sin presentation. Det väldigt sammansvetsade teamet som sedan länge har dragit Tomtens släde, leds i stort av Dasher, Donder och Blitzen. Det är med sina kombinerade egenskaper som dessa klippor leder och inspirerar de andra renarna. Dasher är den riktiga klippan, om någon känner sig osäker, är det här de finner en lugn hamn, han klarar biffen, helt enkelt. Donder och Blitzen är de som planerar, de spenderar många sömnlösa kvällar med att lägga ut en rutt att följa som är effektiv och gör att Tomten hinner hem till alla barn. Blitzen är den som dessutom driver framåt, när de väl är i luften. Det är han som styr. Häri ligger den stora konflikten; Blitzen var alltid den självklara som först i ledet när släden ska dras, men sedan Rudolfs intåg, har han alltså fått stryka på foten, något som ofta skapar diskussion i renfållan. En diskussion som Blitzen sällan vinner. Musklerna i operationen är utan tvekan Prancer, en kille som under sin uppväxt fått utstå spott och spe för sitt något fjolliga namn, men som inte lät sig nedslås, utan kom tillbaka och tränade upp sig. Han är numer en ovärderlig del av slädteamet; utan hans styrka skulle de andra aldrig orka hålla Tomten i luften. Med risk för att låta politiskt inkorrekta, måste vi nog tyvärr påstå att gruppens kvinnor, Dancer och Vixen, nog mer har rollen som eyecandy åt de manliga renarna. Cupid och Comet är inte heller några nyckelspelare när det gäller själva dragandet. De ser däremot till att hålla humöret uppe i teamet, de är gruppens två jokesters, clownerna vars fräcka vitsar och practical jokes gör att kamraterna orkar med sitt slit!

Då de aldrig har fångats på bild, har man varit tvungen att förlita sig på tecknare för att illustrera Tomtens renar. Detta innebär att de har många ansikten, vilket i sin tur leder till diskussioner. Just nu rasar en debatt, likt en skogsbrand, på nätet, om huruvida renarna är ”riktiga” renar, eller om de egentligen bara kallas renar, men har mer anatomiskt gemensamt med antiloper och gazeller. Vi väljer inte sida, utan konstaterar att det här kommer människor nog alltid tvista om. Hur som helst, hoppas vi att ni nu fått en nyanserad bild av vilka renarna är och hur stor roll de faktiskt har i vårt julfirande!